Medya ve Sansür denildiğinde bu konuya hakim olan ve okulumuza bizimle bu konuyu tartışmaya gelen Prof. Haluk Şahin’inle olan konuşmadan yola çıkarak kendi fikirlerimi paylaşacağım.
İlk önce tanımlardan başlarsak, sansür’ün halk dilinde bilinen anlamı; bir olaya karşıt çıkma onu protesto ederek yasaklatmaktır. Başka bir deyimle ise insanın düşüncelerini özgür bir şekilde ifade etmesini engellemektir. Aslında sansürün amacı toplumu tehdit eden yada zararına olduğu düşünülen durumlarda yapılan bir eylemdir. Ama bazı durumlarda bunun çokta iyi bir davranış ve eylem biçimi olduğunu söyleyemem. Çünkü herkes düşündüğü söylemeli, herkes fikrini bir şekilde beyan etmelidir ki, insanlar her açıdan her fikre ve konuya hakim olup kendi bakış açılarını ve doğrularını bilmesi sağlanmalıdır.
Bir fikri sunarken diğer ters açıdan da bakıp duruma her haliyle değerlendirmelidir. Ancak bu bakış açısıyla doğru olanlar ortaya çıkar ve insanoğlu aydınlanabilir. Sansür hayatımız birçok alanında yer edinirse eğer hayata tek bir pencereden bakmak gibi olacağı kanısındayım. Bu durumda toplumun gelişmesi değil de ya olduğu yerde sayması yada gerilemeye doğru gitmesi gibi ihtimalleri olduğunu düşünüyorum. Bu konuya en güncek örnek ise internete gelecek olan filtre konusudur. Bence medya kuruluşlarının bu konuları ön plana çıkarması herkesi aydınlatacaktır. Susmak, sansürü kabullenmektir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder